Automotrices diesel - Pays Bas : livres - histoire
Beaux livres sur l'histoire, les modèles et la technique des automotrices thermiques néerlandaises.
Diesellijnen Toen & Nu (1): Dieselend door vier decennia - Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel
Al sinds zijn tienerjaren fotografeert Illya Vaes (in het dagelijks leven informatie-analist bij ProRail) treinen. Daarbij had hij in toenemende mate ook oog voor de omgeving. Hij fotografeerde niet alleen in zijn woonomgeving, maar reisde letterlijk het hele land af om bijzondere treinen en plaatsen vast te leggen, waarbij hij voorkeur had voor niet-geëlektrificeerde baanvakken en dieseltreinen.
In circa veertig jaar keerde Illya met enige regelmaat terug op sommige plaatsen waar hij eerder fotografeerde, zodat er interessante vergelijkingen qua omgeving en materieel toen en nu ontstonden. De auteur kreeg op internet vaak positieve reacties op zijn foto's en suggesties om een fotoboek met dit thema te maken, leidden ertoe dat Illya in de foto- en diaverzameling van hem en wijlen zijn broer Camille is gedoken en de gevonden opnames bovendien is gaan aanvullen met speciaal gemaakte opnames in het heden.
Tevens heeft hij volop gebruik kunnen maken van het veelal aantrekkelijke materiaal van andere fotografen, soms gemaakt op afgelegen locaties, zowel voor het verleden als voor het heden. Het resultaat van deze inspanningen ziet u in dit boek, het eerste in een reeks van drie. Dit deel behandelt de diesellijnen in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Ga mee op reis met Illya, door het land en door de tijd!
Auteur :
Illya Vaes
Présentation :
160 pages, 30.5 x 21.5 cm, relié
Illustration :
500 photos en N&B et couleurs
Editeur :
Lycka Till Förlag (NL, 2020)
ISBN:
9789492040398
Diesellijnen Toen & Nu (1): Dieselend door vier decennia - Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel
Rode Diesels: opvallend gekleurd, zeker voor degenen die alleen gele treinen gewend waren, lieten tot medio 1985 luid van zich horen op de secundaire lijnen in Salland, Twente en de Achterhoek. In het laatste jaar waren deze vroegere Blauwe Engelen ontdaan van hun mooie Allan-neusvleugels en emaille nummerplaten. Natuurlijk werden ze hierdoor wat minder fraai, maar het karakteriseerde wel hun eindfase. Een periode waarin ze nog in mooie treinsamenstellingen reden, al dan niet in combinatie met hun gemoderniseerde gele collega's.
Ook voor dit boek heeft Frank Oude Elferink uit zijn verzameling spoorwegfoto's een selectie gemaakt van de mooiste opnames. Deze keer dus van de rode DE1 en DE2, aan het feit dat een groot aantal diesel-tweetjes is gemoderniseerd en vergeeld, wordt grotendeels voorbijgegaan. We zien de rode dieseltreinen in met name het laatste halfjaar als ze in het oosten van het land brommend hun reizigers vervoeren. Veel aandacht wordt hierbij besteed aan de inzet en omloop. Ook de afsteltijd op de onttakelcentra Zwolle en Roosendaal wordt niet overgeslagen. De rode motorrijtuigen en tweewagenstellen worden tenslotte begeleid naar hun laatste rustplaats: de bekende sloperij Koek te Mijdrecht. Ga mee ruim dertig jaar terug in de tijd en beleef de laatste kilometers van deze sfeervolle materieelsoort
Het verhaal van de verbouwde DE2 begint in 1973 als NS plannen maakt voor het moderniseren van een aantal Blauwe Engelen (materieel Plan X). Tussen 1975 en 1981 kwamen 26 gele verbouwde tweewagenstellen op de baan. Pas in 1998 nam NS afscheid van de laatste verbouwde dieseltweetjes, maar daarmee was het verhaal nog niet ten einde. Busbedrijf Oostnet nam in 1998 de exploitatie van het traject Almelo - Mariënberg over van NS en voerde de dienst uit met twee door NS uitgefaseerde dieseltweetjes, waarvan de laatste het tot in 2002 uithield. De 26 gele verbouwde tweetjes delen weliswaar de geschiedenis met de 50 rood gebleven motorrijtuigen en tweewagenstellen, maar zijn na de verbouwing feitelijk een geheel eigen materieeltype geworden.
Dit boek beschrijft de gehele geschiedenis van de verbouwde DE2 en neemt u - in woord en beeld - mee naar een aantal lijnen in Zuid-Limburg, Gelderland, Overijssel, Groningen en Friesland, waar de gele treinstellen voor korte of langere tijd beeldbepalend zijn geweest. Tevens is er in bescheiden mate aandacht voor het enige motorrijtuig dat de gele kleur heeft gehaald, de Kameel, het buitenbeentje van de Blauwe Engelenfamilie. Tot slot volgt een rondgang naar wat anno 2017 nog over is gebleven van het 123 rijtuigen tellende Plan X-materieel dat tussen 1952 en 1955 gebouwd werd.
Ce site web utilise des cookies et des technologies similaires pour améliorer votre expérience de navigation sur notre site. En cliquant sur « Accepter », vous acceptez l'utilisation de ces technologies.
Cliquez sur « Refuser » pour désactiver le suivi non essentiel. Plus d'info >